30.7.12

Pop culture is still culture.

Ένα πράγμα που συχνά συγχέουμε στο μυαλό μας, ειδικά εμείς οι Έλληνες είναι ότι ο πολιτισμός και η κουλτούρα είναι (και) ό,τι μας περιβάλλει στην καθημερινή μας ζωή. Πολιτισμός είναι η μουσική που ακούς, τα βιβλία που διαβάζεις, η αρχιτεκτονική της πόλης σου, οι τρόποι σου, η καθαριότητά σου, του σπιτιού σου, της πόλης σου. Όλα όσα συνθέτουν την αισθητική της καθημερινότητας σου.
Αν θες να το ψάξεις περισσότερο, διάβασε εδώ.








Το βλαχομπαρόκ, η μπουζουκοκύριλα, τα σίριαλ γειτονικών χωρών είναι η σύχρονη mainstream ελληνική αισθητική και ο πολιτισμός.  Είτε σου αρέσει προσωπικά, είτε όχι. Και μην πει κάποιος το αντίθετο, πριν δει πόσους φανς έχει η Πάολα στου ΦουΜπου. Και κανένα πρόβλημα με την Πάολα, ιφ δατς γατ γιου λάικ. Αλλά αυτό δεν σε κάνει ανώτερο ρε παπάρα από κάποιον άλλον λαό που ακούω Amy Winehouse επειδή πριν δεκάδες αιώνες πριν οι πρόγονοί σου δημιούργησαν πολιτισμό.




Ώπα, ξαφνικά πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τι εννούμε πολιτισμό. Εννούμε τα γραπτά κείμενα, τις επιστήμες, τα επιτεύγματα, τις ανακαλύψεις, την μουσική. Και τώρα παρακαλώ ακούω παραδείγματα της τελευταίας δεκατίας εντός της χώρας. 
Ναι;
Και μην ακούσω το κλισέ "Οι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό διαπρέπουν" γιατί πολύ απλά το καρπώνεται κάποιος άλλος πολιτισμός. Βάλ' το καλά στο μυαλό σου ότι δεν μπορείς να περηφανεύεσαι για κάτι που δεν έκανες εσύ. Τόσο δύσκολο είναι; Και αν είσαι τόσο μάγκας όπως λες, ξεπέρασέ τους. Κάνε τον κόσμο για τον πολιτισμό των Νεοελλήνων.
Μπορείς;
Θέλεις;


Όσο για τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων που πολλά ειπώθηκαν για αυτά ας αναλύσουμε τις αξίες του Νεοέλληνα πριν ασκήσουμε κριτική στους άλλους. Φαίνεσθαι, αγοράζειν, όσο πιο μεγάλο και αστραφτερό τόσο πιο καλό, κλέψε απλά μην σε πιάσουν, ζήσε εις βάρον των άλλων Ελλήνων, μπορείς να είσαι όσο καπιταλιστής θες αρκεί να εκπροωπείς σοσιαλιστικές απόψεις.


Και όσο για τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 2004 κάνε μια βόλτα στο Golden Ηall  το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης και σκέψου αν θα προτιμούσες κανένα πάρκο στη θέση του αφού ούτως ή άλλως δεν έχεις τα λεφτά να ψωνίσεις εκεί μέσα. 


Σκοπός είναι να γινόμαστε καλύτεροι ρε παιδιά, όχι μεγαλύτερες κατίνες.

3 σχόλια:

mahler76 είπε...

ΠΕΣ ΤΑ!!!!

DRAMA QUEEN είπε...

Μαλεράκο μου... Ευτυχώς που υπάρχεις και εσύ.

marileni είπε...

ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ ...
ΘΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΟΥ...