24.11.10

Γιατί η μόρφωση δεν πρέπει να είναι για όλους

Κάνω το μεταπτυχιακό μου στην Αγγλία σε ένα πολύ σνομπ και "λόρδικο" πανεπιστήμιο που όταν το λέω στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κατουριούνται πάνω τους. Γιατί δεν ξέρουν.
Προς μεγάλη τους μαλακία με ψήφισαν και φέτος απουσία μου ως πρόεδρο της χρονιάς αλλά καλά να πάθουν γιατί εγώ πέρυσι κατάλαβα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν ισχύει σε αυτή την χώρα και έχω αναφέρει ότι ο πάππος μου ήταν αντάρτης. Το σύστημα βέβαια εδώ δεν είναι ΤΟΣΟ εξοργιστικό όσο στην Ελλάδα και συνήθως τα πράγματα λειτουργούν και βρίσκεις τον υπεύθυνο να στο λύσει. Βέβαια το ιστορικό πλαίσιο των πανεπιστημίων ήταν για να σπουδάζουν οι λόρδοι, τα διοικούσαν οι λόρδοι, τα έχουν (ναι εννοώ τα έχουν σαν ιδιοκτήσια και σαν επιχείρηση) λόρδοι ακόμα.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε το forum (γενική συνέλευση) με τον πρύτανη. Έναν γλοιώδη τύπο που φυσικά είναι μπλεγμένος στα πολιτικά και φυσικά είναι Tori (συντηρικός) όπως και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, άλλος μαλάκας και αυτός να τριγυρνάς με κουστούμι και να λέει μπούρδες αντί να σπουδάζει. Φυσικά και δεν ήθελε να μπει σε πολιτικές συζητήσεις (ειλικρινά δεν κατάλαβα ποιος ήταν ο σκοπός της
συνέλευσης) και όταν του είπα για την ποιότητα, γιατί καλέ μου αν γεμίζεις το πανεπιστήμιο με κινεζάκια που δεν μπορούν να αρθρώσουν τι σπουδάζουν πάει η φήμη σου και το χαρτί μου εμένα κάηκε, που είπε ότι δεν μπορεί να μου απαντήσει.
Οφ δε ρέκορτ είπε στον Αυστριακό μου ότι "Δεν έχει νόημα η μόρφωση να είναι για όλους." Όχι ότι μου πέσαν τα μαλλιά, καθώς δεν περίμενα καλύτερη στάση, επειδή είναι στην θέση που είναι γιατί έχει σφίξει τα χέρια με το σύστημα και όχι για τις διοικητικές τους ικανότητες, αλλά με βάση ποιο λογικό επιχείρημα δεν έχει λογική η μόρφωση να είναι για όλους; "Μην με ρωτάς, δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω απόψεις που δεν ενστερνίζομαι." μου απάντησε ο Αυστριακός. Μου γεννήθηκε όμως η απορία ΓΙΑΤΙ να μην έχει νόημα. Σίγουρα "σαλαγάς" πιο εύκολα ένα κοπάδι πρόβατα από ένα κοπάδι λύκων. Αλλά εκτός από τον εύκολο σφετερισμό του ευρύ κοινού ποιος θα μπορούσε να είναι
άλλος λόγος να μην θέλεις να δημιουργήσεις σκεπτόμενα άτομα σε μια κοινωνία;
Αυτά μετά από μια βδομάδα που άρχισα να πιστεύω ότι δεν είναι τελείως βόιδινα και πρόβατα. Και για όσους δεν ξέρουν κάνω quote:
"Σοβαρά επεισόδια πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής διαδήλωσης χιλιάδων φοιτητών και καθηγητών στην Αγγλία, για την ανακοίνωση της κυβέρνησης περί τριπλασιασμού των ετησίων διδάκτρων στα πανεπιστήμια της χώρας, στις 9.000 λίρες. Κεντρικό κτίριο του Λονδίνου έχει καταληφθεί από φοιτητές, με τις συγκρούσεις να εντείνονται στο κέντρο της πόλης.
Η εισήγηση για την αύξηση των διδάκτρων, που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ανήκει στο λόρδο Μπράουν, που είχε αναλάβει να εξετάσει τη βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μετά τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση.
Όπως προβλέπει η επίμαχη πρόταση, οι φοιτητές θα λαμβάνουν δάνειο
για την κάλυψη των διδάκτρων, το οποίο θα αρχίζουν να αποπληρώνουν όταν αποκτήσουν ετήσιο εισόδημα 21.000 λιρών.
Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι φοιτητές πληρώνουν έως 3.290 λίρες για κάθε έτος σπουδών στα πανεπιστήμια της Αγγλίας.
"




Εγώ δίνω τώρα 3.000 λίρες γιατί είμαι Ευρωπαία. Λοιποί δίνουν πάνω από 9.000 λίρες τον χρόνο! Δηλαδή από του χρόνου η καθηγήτρια μπορεί να το κάνει πάνω από 22.000 λίρες
τον χρόνο γιατί στα μεταπτυχιακά δεν υπάρχει πλαφόν. Τουλάχιστον δεν θα φύγω με χρέος γιατί πληρώνει η μανούλα μου, αλλά μέχρι να φτάσεις στο σημείο να βγάζεις πάνω από 21.000 λίρες θα ασπρίσουν τα μαλλιά σου απλά για ένα πτυχίο ούτε καν μεταπτυχιακό.

Το λογικό που σκέφτηκα λοιπόν είναι απλά ότι θα εισάγουν φοιτητές από την Κίνα, πλουσιόπαιδα που δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται, αγοράζουν πτυχία, αγοράζουν εξετάσεις και βαθμούς. Και ξοδεύουν λεφτά, όχι αστεία. Πάντα θεωρούσα μεγάλη εξυπνάδα των Άγγλων το ότι κάνανε βιομηχανία το ακαδημαϊκό τους σύστημα. Γενιές και γενιές άχρηστων και μη, Ελλήνων και μη έχουν αφήσει ε
κατομύρια λιρών σε πανεπιστήμια και ενοίκια εδώ, φεύγοντας με ένα χαρτί. Αλλά κοίτα αυτό! (Ας με συγχωρέσουν αυτοί που δεν το έχουν το Αγγλικό.)

Foreign students in UK to be hit hard by immigration cuts

Το λοιπόν έχουν 200.000 διεθνείς (μη Ευρωπαίους φοιτητές) και θέλουν να τους ρίξουν σε μερικές χιλιάδες. Εκεί τράβηξα τα μαλλιά μου. Πως γίνεται κάτι που αποδεδειγμένα σου φέρνει λεφτά να το κόβεις; Όμως όταν κάνεις τις λάθος ερωτήσεις, παίρνεις τις λάθος απαντήσεις.

Τα πράγματα είναι απλά. Οι Άγγλοι έχουν ανάγκη τους μετάναστες για εργατικό δυναμικό, γιατί ο αντίστοιχος Άγγλος ή ζει με επιδόματα και είναι 3ης γενιάς άνεργος ή έχει σπουδάσει και δουλεύει σε γραφείο ή του έκοψε και διδάσκει Αγγλικά στη Μεσόγειο.
Αν η μέση και η εργατική τάξη δεν σπουδάζει αυτόματα δημιουργεί πληθώρα ανειδίκευτων, άρα δεν χρειάζεται να εισάγει. Φυσικά ΔΕΝ θα σπουδάσει με τα δίδακτρα που θα φτάσουν σε αξιοσέβαστα ποσά. Όσο για το ποιος θα μπορεί να πληρώσει α
υτά τα εξωφρενικά δίδακτρα, μέση αστική τάξη θα είναι αυτή που θα μπει στη λούπα, και έτσι φυσικά η ψαλίδα θα μεγαλώσει, καθώς η φτωχοί θα γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Όσο για το πως οι ήδη πλούσιοι δεν προτιμάνε να δίνουν λιγότερα, σίγουρα θα βρούνε την άκρη τους από την "κρίση" που πληρώνουμε εμείς. Φυσικά και τώρα καταλαβαίνω γιατί η μόρφωση δεν έχει νόημα να είναι για όλους.
















Θα μπορούσα να πω και άλλα, αλλά το βουλώνω λέγοντας πως ξέρω άτομα που βόδια μπήκαν και βόδια βγήκαν από το πανεπιστήμιο, καθώς και καλλιεργημένους ανειδίκευτους εργάτες, είναι διαφορετικά πράγμα η εκπαίδευση, η μόρφωηση και η παιδεία και πως η έλλειψη μέσης τάξης είναι φαινόμενο φτώχειας μιας κοινωνίας και τριτοκοσμικών χωρών.


Θυμάμαι εκείνο ποίημα του Μπρεχτ που έλεγε να μην διαβάσεις, να μην μορφωθείς, να μην σκεφτείς αφού βαριέσαι, και μετά θα έρθει ένας fuehrer να πάρει όλες τις αποφάσεις για σένα.. (κάπως)

18 σχόλια:

latecomer είπε...

"γιατί καλέ μου αν γεμίζεις το πανεπιστήμιο με κινεζάκια που δεν μπορούν να αρθρώσουν τι σπουδάζουν"

Walking checks νομίζω τα λένε. Δεν έχουνε quota για overseas όπως θα ξέρεις, για τους home (εσου συμπεριλαμβανομένης έχουνε)

Τώρα γιατί θέλουνε να τους μειώσουνε για να χτυπήσουνε την μετανάστευση δεν το ένιωσα, με visa σπουδαστή έρχονται ούτως ή άλλως

Кроткая είπε...

τέλειο κείμενο, εύγε!

DRAMA QUEEN είπε...

@latecomer
Καλωσήρθες, έχουν πλαφόν για τους overseas, αφού βγαίνει αναλογικά, όχι; Δεν επιμένω, θα σε γελάσω.
Μετά από 5 χρόνια σε αυτή την χώρα παίρνεις υπηκοότητα, επίσης ξέρεις πόσοι μα πόσοι παντρεύονται Άγγλους;
Το δεύτερο θέμα ήταν ότι θα το κάνουν δύσκολο και για τα ζευγάρια.
Καταλαβαίνεις ΠΟΣΟ άσχημες έχουν να βγουν οι επόμενες γενιές τους χωρίς διασταύρωση. Μπρρρ.....

Κρότκαγια,
Εύχαριστώ και από εδώ, δεν κρατιόμουν μετά το ποστ σου!

latecomer είπε...

Κοίτα, δεν ξέρω τον κανονισμό απ' έξω μα με συζητήσεις που είχα με τον επιβλέποντά μου εδώ πέρα για το πρόγραμμα μαστερ που είχα παρακολουθήσει κι εγώ, κατάλαβα ότι τους overseas τους παίρνουνε πολύ πιο εύκολα (σίγουρα θα πρέπει να καλύπτουνε κάποιες προϋποθέσεις αλλά σίγουρα λιγότερες από τους home). Μιλάμε για πολλά λεφτά, το μάστερ έκανε κοντά στα 9 χιλιάρικα για τους home σκέψου που πάει για τους άλλους.

Επίσης μου έκανε εντύπωση πόσο εύκολα μου τα μαρτυράνε σε κατ ιδίαν συζητήσεις πλέον που έμεινα για διδακτορικό, όταν έκανα μαστερ δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να τους βγάλω λέξη!

Διαφορές παίζουνε επίσης και στη βαθμολόγηση, στα μάστερ δεν φεύγει κανείς με άδεια χέρια, τουλάχιστον ένα diploma θα το πάρουνε.

Μα πόσο πιο άσχημες να βγούνε; κάπου πρέπει να υπάρχει και πάτος :Ρ

DRAMA QUEEN είπε...

9.000 για τους home???? ΤΙ ΛΕΣ!
Ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά το ξέραμε και αφρίζουμε από το κακό μας γιατί όλα τα πρότζεκτ είναι ομαδικά.
Εμάς δεν έχουν αναστολές, αλλά δεν έχουμε και εμείς να το αναφέρουμε σε κάθε meeting και forum. Φυσικά κάνουν πως δεν ακούν.
Τους κάνουν μήνυση αν δεν βγούνε qualified. Σου τρέξαν τα σάλια; Εμένα ναι, να δεις πόσες μηνύσεις ήθελα να τους κάνω.
Εγώ βλέπω βελτίωση στην νέα γενιά εδώ, ίσως είναι και το πανεπιστήμιο που έχει όλο γκόμενες... Τώρα που θα γίνουν oi νησιώτες και αιμομίκτες, απαπα! :P

mamma είπε...

Εντάξει, καλό το ποστ (κορυφαίο δηλαδή αλλά το λέω ενώ δεν έχω ιδέα τι γίνεται στο νησί οπότε δεν πιάνει) αλλά αυτό που με άφησε μαλάκα είναι το νέο λουκ του βλογ. Ρε σε, πολύ σε γουστάρω (άσε που γράφεις όσα θα ήθελα να γράφω αν δεν έπρεπε να είμαι κομιλφο λόγω μητρότητας...)

Θέλω κι εγώ να πιώ! κι εμένα με φτιάχνουν κάναδυο ποτά...

(τελικά η μητρότητα σε κάνει άλλον άνθρωπο..... πωπω! τι είπα πάλι ο άνθρωπας)

DonnaBella είπε...

ma giati xryso mou kourazeis to omorfo sou kefalaki me ta ashmanta foithtika anti na xairesai me ta aravwniasmata tou diadoxou mas? ts, ts, ts, ti anapodo plasma pou eisai..
:-p

DonnaBella είπε...

kai sto pio sovaro - ta panepisthmia edw einai apla epixeirhseis - to prwtisto melhma tous, einai na einai kerdofores. oso gia thn koinwnia, einai vatheia synthrhtikh kai taxika ierarxhmenh. no surprises then.

Γαμάει και Δέρνει είπε...

Επιτέλους και κάποιος μη υστερικός έλλην φοιτητής που λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Άντε γιατί αυτό το "όλα είναι αγγελικά πλασμένα και πανυπερτέλεια στα αγγλικά πανεπιστήμια" χρόνια μου κάθεται στο στομάχι.

Να'σαι καλά. Τα σέβη μου πραγματικά για το κείμενο

mahler76 είπε...

δυστυχώς πολύ λογικό :(

DRAMA QUEEN είπε...

Mamma,
θες να πεις σε όλες τις χαζογκόμενες να παν να γαμηθούν; :)
Πες το χρυσή μου! Μην γίνεσαι καλή λόγω μητρότητας, αρχίζω να αγχώνομαι για την εξέλιξη του είδους μας.
Και δεν μπορείς να πιεις γιατί θηλάζεις ε; Λοιπόν πες μου εμένα τι θες να γράφεις ή απλά στέλνε τα μου και εγώ θα τα ποστάρω, σύμφωνες;
Ευχαριστώ για το κομπλιμάν πάντως!

DonnaBella,
Με αηδιάζει αδιάφορα και αυτός και η Καιτούλα. Κάποιος με ρώτησε αν έχουμε βασιλιά στην Ελλάδα και αναψοκοκκίνισα λέγοντάς του να μην το ξαναρωτήσει αυτό σε Έλληνα καλύτερα.
Ναι, οκ, σύμφωνοι, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουν να ξυπνάνε και ξυπνάνε ελαφρώς αλλιώς βλέπω ΔΝΤ και εδώ με τους συντηρητικούς. Αν είναι βέβαια ΤΟΣΟ χαΐβανοι καλά να πάθουν.

DRAMA QUEEN είπε...

Αγαπητή Γαμάει και Δέρνει καλωσήρθες και ευχαριστώ,

αλλά ποιος λέει τέτοιες παπάρες καλή μου; Σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τα Ελληνικά αλλά μην κάνουμε και σαν να κατεβήκαμε τώρα από τα βουνά στον πολιτισμό (κατεβήκαμε ελαφρώς παλαιότερα). Και σιγά, η ουσία του πανεπιστημίου είναι οι εγκαταστάσεις δηλαδή; Το θέμα είναι τι γνώση σου μεταδίδουν.
Όσο δεν έχουν κολυμβητήριο δεν εντυπωσιάζομαι! :P

mahler,
είναι αλλά πάλι το θέμα έρχεται πόσο ανέχονται να τους πατάνε. Τώρα θέλουν να περάσουν το νόμο πριν τα Χ/γεννα. Να είναι όλοι χαρούμενοι από το σόπιν.

Ανώνυμος είπε...

Αν ορίσουμε τη μόρφωση ως γενικη παιδεία, ναι είναι για όλους, αλλά αν την ορίσουμε ως πανεπιστημιακή μόρφωση και εξειδίκευση, ναι, δεν ειναι για όλους.

Θλίβομαι να βλεπω γονείς να στέλνουν τα στουρνάρια τους έξω δίνοντας ένα σωρό λεφτά απλά και μόνο για να σπουδάσει το παιδί και να μην λέει ο κόσμος......
Αν το παιδί έχει προοπτικές σαφώς και θα το στείλεις, αλλά υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που μπορεί να κάνει κάποιος και χωρίς πτυχίο και χωρίς μεταπτυχιακό!

Θιγεις ενα πολυ μεγάλο θέμα.
Δεν ξερω τι γίνεται στην Αγγλία, αλλά τα μεταπτυχιακά της Ελλάδας όπως τα έζησα εδώ και να μιλήσω για συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, όχι για όλα, είναι πολύ δυνατά και αξιοκρατικά μπαινεις και βγαίνεις, και το κυριοτερο δε πληρώνεις! οχι σε ολα τα πανεπιστήμια αυτό.

Απορω γιατι πατε και ξενιτευεστε.

Απο την αλλη μετραει και η εμπειρια...
Τι να πω, κανε υπομονη, τελείωνε και γύρνα πίσω, όχι ότι θα βρεις δουλειά εδώ, εκτός αν έχεις κάτι έτοιμο απο γονείς, αλλά γιατί θα σε αποτρελάνουν τα ξενα συστήματα.

Ferdinand+Miranda είπε...

!!!!!

DRAMA QUEEN είπε...

Κούλα μου, στην Ελλάδα έχουμε το τελείως αντίθετο. Ακαδημαϊκό κόμπλεξ.
Γιατί πάμε και ξενιτευόμαστε; Χαχαχα! Που να σου αρχίσω και που να σου τελειώσω!
Μεταπτυχιακό στον κλάδο μου στην Ελλάδα δεν υπάρχει.
Όλοι οι φίλοι μου που κάνουν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα πληρώνουν περισσότερα από εμένα. ΟΛΟΙ μηδενός εξαιρουμένου.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια επίσης δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους στο εξωτερικό εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Δεν σου προσφέρουν "διαβατήριο" που ανοίγει πόρτες επαγγελματικά παντού στον κόσμο εν αντιθέσει με κάποια εδώ.
Δεν σκοπεύω να γυρίσω Ελλάδα εν μέρει γιατί δεν έχω καλαμιά στον κάμπο πίσω, ξέρω μόνο να δουλεύω.
Σκέφτομαι στους επόμενους μήνες να ανοίξω την δική μου εταιρία εδώ.
Και σκέψου δεν ακούμπησα καν την ποιότητα ζωής στις αιτίες ξενιτιάς! :)


Φ+Μ,
καλώς τα παιδιά βρε! :)

the BluElephant είπε...

@ Coola.. 'Απορω γιατι πατε και ξενιτευεστε.'

είναι μεγάλη ιστορία.. εγώ είμαι από αυτούς που ξενιτεύτηκαν ... και πίστεψε με ποτέ πίσω δεν γυρνάω/κοιτάω.. τουλάχιστον εδώ (αγγλια) μπορώ ακόμα να κάνω εργασιακά αυτό που μου αρέσει... μέσα από μια παιδεία που με έσπρωξε να βγάλω το 'εγώ' μου και να το κάνω δημιουργικό...

και επειδή έτυχε και να διδάξω και σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, εξαιρούμενων μερικών τμημάτων σχολών στην ελλαδα (λιγότερα από τα δάχτυλα του χεριού μου).. τα ελληνικά πανεπιστήμιά παραγάγουν μαζικά καλοψημένα τούβλα γνώσεων που δυστυχώς δεν μπορούν να σκεφτούν τίποτα άλλο έξω από το απολιθωμένο λυσσάρη ασκήσεων του ελληνα καθηγητή ... που τυχαίνει να βάζει παρόμοιες ασκήσεις στις εξετάσεις του κάθε χρόνο...

έτσι όπως το βλέπω.. έαν εξαιρέσουμε τον τουρισμό που έκαναν πολλοί φοιτητές σε ελληνικά πανεπιστήμια... άδικα τα χρονιά που σπούδασαν... γιατί όταν έρχονται να μου ζητήσουν δουλειά...έστω και εάν μου δείχνουν πτυχίο με 7 και 8... είναι εργασιακά άχρηστοι και θέλουν άλλα 2 με 3 χρόνια 'διδασκαλία΄ πάνω στην δουλειά...

τα 9,000 είναι όμως πολλά.... το ποσό απλά τσούζει!

amalthia είπε...

ρίλυ πολύ καλή και απλή ανάλυση όσων ακούμε στις ειδήσεις και δεν καταλαβαίνουμε...

...τι να πω εγώ τώρα? νι χάο?

DRAMA QUEEN είπε...

Τιρκουάζ ελέφαντα,
μεγάλη η αλήθεια σου!

Αμάλθεια,
Νι χάο μα, καλή μου. Μερσί!